25 İldeki 141 bin 650 dekar alan karantinaya alındı
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in soru önergesini yanıtlayan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, karantina nedeniyle 25 ilde 141 bin 650 dekar alanda patates ekiminin yasaklandığını bildirdi.
Bakan Pakdemirli, aralarında ülkemizde en çok patates üretimi yapılan İllerinde bulunduğu 25 ilde karantina etmeni olan Patates Siğili Hastalığı, Patates ve Domateste Bakteriyel Solgunluk, Patates Kahverengi Çürüklüğü, Patates Halka Çürüklüğü ve Patates Kist Nematodlan nedeniyle dikim yasağı uygulandığını belirtti.
EKİM VE DİKİM ALANI YASAKLANAN BÖLGELER
cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, topraktaki hastalıklar nedeniyle ekim ve dikim yapılamayan bölgeler ile hayvan hastalığı nedeniyle riskli alan ilan edilen bölgeleri soru önergesiyle TBMM gündemine taşıdı.
CHP Milletvekili Gürer, önergesinde, “Ülkemizde ne kadar alanda hangi ürünlere dikim ekim yasağı uygulanmaktadır? Nedeni nedir? Hangi illerdedir? Yasaklama süreci ne kadardır? Ne kadar il, ilçede hayvan hastalığı nedeni ile riskli alan ilan edilmiştir? Hangi illerdedir? Kamu ve KİT kuruluşlarda arazi ya da besicilikte riskli alan ve arazi uygulaması bulunmakta mıdır?” şeklinde sorular yöneltti.
141 BİN DEKAR ALANDA PATATES EKİMİ YASAK
Niğde Milletvekili Gürer’in yazılı soru önergesini yanıtlayan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Ülkemizde karantinaya tabi zararlı organizma tespiti nedeniyle 141.650 dekar patates üretim alanında patates ekiminin yasaklandığını bildirdi. Bakan Pakdemirli, patates ekimi yasaklanan bölgelerde münavebe önerildiğini ve alternatif ürün eken üreticilere destekleme ödemesi yapıldığını belirtti.
PATATES EKİM ALANLARINDAKİ TOPRAK HASTALIKLARI SAYISI DA ARTTI
patates Siğili Hastalığı, Patates ve Domateste Bakteriyel Solgunluk, Patates Kahverengi Çürüklüğü, Patates Halka Çürüklüğü ve Patates Kist Nematodlan hastalıklarının karantina etmeni olarak değerlendirildiğini kaydeden Bakan Pakdemirli, “Söz konusu karantina zararlılarının kimyasal mücadelesi bulunmamakta olup, tek mücadele yöntemi karantina tedbirlerinin alınması, kültürel tedbirlerin uygulanması ve münavebe yapılmasıdır. Aksi takdirde hastalığın bulaşma ve yayılması devam etmekte ve tüm ekim alanlarına yayılarak ürün/verim ve kalite kayıplarına dolayısıyla önemli ölçüde ekonomik zarara neden olmaktadır. Tüm dünyada olduğu gibi hastalığın konukçusu olan bitkilerin yetiştirilmesi yasaklanarak alternatif ürün ekilmesi teşvik edilmektedir. Yasaklama süresi bulaşık olan toprağın hastalıktan temizlenmesine bağlıdır” dedi.
25 İLDEKİ BAZI BÖLGELERDE PATATES EKİMİ YASAKLANDI
Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli; Adana, Afyonkarahisar, Aksaray, Amasya, Artvin, Balıkesir, Bilecik, Bolu, Çanakkale, Erzurum, Eskişehir, Gümüşhane, Hatay, Iğdır, İzmir, Kahramanmaraş, Kastamonu, Kayseri, Konya, Nevşehir, Ordu, Sivas, Tokat, Trabzon gibi illerdeki bazı bölgelerde karantina nedeniyle patates ekiminin yasaklandığını ifade etti.
HAŞHAŞ VE KENEVİR İZNE TABİ
Pakdemirli, karantina nedeniyle ekim yasağı haricinde, haşhaş, keten, kenevir ve çeltik ürünleri yetiştiriciliğinin ise izne tabi olduğunu vurguladı.
Bakan Pakdemirli hayvan hastalıklarıyla ilgili olarak da şunları söyledi:
“İhbarı mecburî bir hastalığın ortaya çıkması veya ortaya çıkması şüphesi hâlinde, 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu ile hastalığa özel mevzuat kapsamında kordon karantina tedbirleri alınmakta, hastalığın türüne göre koruma ve gözetim bölgeleri oluşturulmakta ve hastalığın yayılmasının önlenmesi için gerekli kontrol, numune alma, teşhis, aşılama, izolasyon, temizlik, dezenfeksiyon, itlaf ve imha çalışmaları yapılmaktadır…”
GÜRER: DÜŞÜNDÜRÜCÜ KAYGI VERİCİ
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Türkiye’de en çok patates üretimi yapılan 25 ilde 141 bin 650 dekar alanda patates üretimi yapılamayacak kadar toprak hastalığının yayılmış olmasının üzüntü verici olduğu kadar düşündürücü de olduğunu da belirtti. Gürer, “Yanlış sulama ile toprağımızı kaybettik. Vahşi sulama toprağı bozdu. İthal ilaç, gübre, tohum kullanım sorunları ve içeriği ile hem doğamızı, hem toprağımızı tüketti. Plansız, bilgiden uzak, ithale bağımlı sürecin AKP ile zirve yapması sorunları katladı. Toprak isyan etti. Yanlış İlaçlar ile doğanın dengesi bozuldu. Tohum ve gübre ile hem toprak hem üründen olduk” dedi.
BÖYLE GİDERSE PATATES EKİM ALANI KALMAYACAK
Bazı bölgelerde ilk önce patates siğili hastalığının ortaya çıktığını hatırlatan Gürer, “Sayın Bakanın verdiği bilgiye göre patates ekiminin yasaklanmasına neden olan hastalıkların sayısında ve ekim yasağı uygulanan bölgelerin sayısında da artış olmuş durumda. Böyle giderse patates ekim alanlarının yasaklanacağı alan miktarı daha da artacak. Benzer durum farklı ürünlerde de var .Soruna çok yönlü bakmak lazım. Eğer toprakta hastalık çıkarsa yıllarca ekim yasakları ile tarım alanları kullanılamaz duruma geliyor ki bu ülkemiz varlıkları için büyük kayıp yaratıyor” dedi.