|
15:32 (54 dakika önce)
|
|||
|
Termal, Sağlık ve Kültür Turizminde Turizm Acentelerinin Yeni Gözdesi Sındırgı
Termal, sağlık ve kültür turizminin parlayan yıldızı Sındırgı turizm acentelerinin de gözdesi olma yolunda ilerliyor.
GMKA ve Sındırgı Belediyesi işbirliği içerisinde turizmi desteklemek, tanıtım ve ilçeye dışarıdan gelen turların çoğaltılması adına İzmir’de faaliyet gösteren TÜRSAB belgeli turizm acenteleri Sındırgı ilçesinde ağırlandı. Termal tesislerin yanı sıra, Şerif Paşa Sanat Sokağı, Türk Sokağı, Seramik Atölyesi , Akpınar Yaşam Merkezi, Hanımeli Çarşısı, Açık Halı Pazarı ,Yonca Pazarı, Doğal ürünlerin yer aldığı halk pazarı ve doğal güzelliklerin yer aldığı alanlarda iki günlük hızlandırılmış tur gerçekleştirildi.
Kafileye iki gün boyunca rehberlik yapan Sındırgı Belediye Başkanı Ekrem Yavaş ilçenin tüm değerlerini en ince ayrıntısına kadar tanıttı. Balıkesir Güney Marmara Kalkınma Ajansı ( GMKA ) Genel sekreteri Abdullah Güç de heyet eşlik etti.
Türkiye’nin Tek Açık Halı Pazarı İlgi Gördü
Sındırgı ilçesinin 3000 yıllık kültürü, ilmek ilmek hasretlerin, hikayelerin işlendiği Yağcıbedir halılarının, yöreye özgü kilimlerin, heybelerin satıldığı Cumartesi günleri Cumhuriyet Meydanında kurulan açık halı pazarı acentelerin ilgisini çekti. Halının hikâyelerinin ve her çeşidinin yer aldığı halı pazarının gezi programında önemli bir yer alacağı kaydedildi. Yağcıbedir halıları her Cumartesi açık halı pazarında satıldığı gibi halı dükkânlarında da haftanın her günü satışa sunuluyor.
Türkiye’nin Saklı Kalmış Cenneti Sındırgı
Termal tesisleri, kültürel ve doğal güzellikleri ile göz dolduran Sındırgı ilçesine ilk defa gelen heyet ilçeyi mutlaka görülmesi gereken “ Saklı kalmış cennet “ olarak nitelendirdi. Turizme dahil olan alan gezisinin yanında termal tesislerde de info yapan heyet tesislere de tam not verdi.
İlçede bulunan iki ayrı termal kaynağın; su değerlerinin ve sağlık açısından faydalarının da akademik açıdan tescilli olması, tesislerin konumu ve konsepti ile ön sıralara çıkabilecek bir potansiyele sahip. Termal ve sağlık turizmi açısından gerekli alt yapıya sahip olan ilçe ve tesislerin uzun süreli konaklamaya uygunluğu da gezi ve tur organizasyonlarında cazip özellik taşıyor.
Özellikle 98 derece ve 32 derece kaynak çıkışlı iki ayrı termal suyun bulunması ve her iki konumda da kaynağa yakın tesislerin oluşturulması ilçeye ayrı bir değer katıyor. Hisaralan termal kaynaklarının romatizma hastalıklarına, Emendere termal kaynaklarının da cilt hastalıklarına karşı onaylanmış faydaları Sağlık turizminde ilçenin termal merkezlere göre farkını ortaya koyuyor.
Termal kaynakların yanında %57’si ormanlarla çevrili ve birçok tarihi değere de sahip ilçe doğal güzellikleri ile göz doldururken, Marmara Belediyeler Birliğince Altın Karınca Belediyecilik ödülüne layık görülmüş Türk Sokağı ( renkli sokaklar ) da hikâyesi ile dikkatleri üzerine topladı. Renkli sokakların da turizmde önemli bir yer taşıdığını belirten heyet gezi rotasında mutlaka bulunması gereken bir yer olarak kaydetti. Misya yürüyüş yolu rotaları doğa tutkunları için cezbedici özellik olarak nitelendirilirken, Çaygören Barajı çevresinde bulunan alanların da kamp turizmine açılacağı belirtildi.
Akpınar Yaşam Merkezinde Yöresel Ürünlerin Yanında Kültürlerde Görücüye Çıkıyor
Turizmle gelişen Sındırgı ilçesine dışarıdan gelen ziyaretçilerinde yeni uğrak noktası halini alan Akpınar yaşam merkezi hikayeleri dinlemeye, atölyelerde üretimi görmeye ve alışveriş yapmaya imkan sunuyor. Şerif Paşa Meydanında bulunan Hanımeli Çarşısı satış ofisi olarak faaliyet gösterirken, yaşam merkezinin alt katı ise gazete dokuma, filografi, etamin işleme, yörük bebekleri, yağcıbedir halı dokuma atölyelerine ev sahipliği yapıyor.
Aynı zamanda yöre kültürünün de görücüye çıktığı Akpınar yaşam merkezinde heyete özel yapılan kına gecesi canlandırması da büyük beğeni topladı. Yöresel kıyafetleri giyen bayanlar kına yakma törenini sergilerken, Sındırgı Belediyesi Güreş takımı da pehlivanlar yurdu Sındırgı’da düğünlerin vazgeçilmezi düğün güreşi peşrev gösterisini sundu. Gösterileri büyük bir beğeni ile izleyen heyet atölyeler ve hanımeli çarşısı hakkında inceleme gezisi gerçekleştirdi.
Özellikle kadınlara, engelli ve dezavantajlı gruplara yönelik olan çarşıda sıfır atık projesi, hikâyesi olan ve doğal ürünlerin hakim olması görülmeye değer yerler arasına kaydedildi. Heyete Sındırgı gezisi boyunca yöresel lezzetler de tanıtıldı.
İki gün süren ilçe turunun ardından ilçeye turların düzenlenmesi konusunda istişarede bulunuldu. Önümüzdeki günlerde ortak tur ile başlayacak Sındırgı gezileri, sürekli hale getirilecek.
Turizm acentelerinin tanıtım ve ilçenin kalkınmasına önemli bir katkı sunacağını belirten Balıkesir Güney Marmara Kalkınma Ajansı ( GMKA ) Genel sekreteri Abdullah Güç “Sındırgı ilçemiz her alanda turizmin yapılmasına imkan sunuyor. Önemli ölçüde turizme yönelik çalışmalar tamamlanmış. Tesisleri, gezilecek alanları ile turizme hazır. İlçeye ziyaretçilerin gelmesi de kalkınma açısından büyük önem taşıyor. Bizler de GMKA olarak Balıkesir genelinde olduğu gibi Sındırgı Belediyesi ile işbirliğimizi sürdürüyoruz. Bu hafta sonu ilçemizde TÜRSAB kayıtlı acente yetkililerini ağırladık. Verimli bir gezi olduğunu düşünüyorum. Bundan sonrasında katkılarını bekliyoruz. “ şeklinde konuştu.
2004 yılından bu yana Sındırgı’da stratejik planlamayı termal turizm alanında yaparak kısa süre içerisinde ilçede çığır açan çalışmalara imza atan Sındırgı Belediye Başkanı Ekrem Yavaş “ Bir hayalle başladık. Bu gün termal ve sağlık turizminde iddialı bir hale geldik. 2006 yılında termal turizm bölgesi ilan edilmemiz ile başlaya serüvende bugün ilçemizi gezilecek alanları, termal tesisleri ile ziyaretçilerimizi en iyi şekilde ağırlayabildiğimiz bir hale getirdik. Sındırgı insanının samimiyeti ve sıcaklığı çalışmalarımızda bizlere en büyük destek oldu. Bugünde turizm acenteleri ile işbirliği içerisinde ilçemize turların çoğalması konusunda çalışmalarımızı sürdürüyoruz. GMKA öncülüğünde İzmir’de faaliyet gösteren TÜRSAB belgeli turizm acente yetkililerine ilçemizi tanıttık. Ulusrarası boyutta düzenlediğimiz Sındırgı Yağcıbedir Halı Kültür ve Sanat Günleri başta olmak üzere İzmir’den turlara başlayacaklarını, gelirken ön yargılı olduklarını ancak Sındırgı’nın saklı kalmış mutlaka ziyaret edilmesi gereken bir yer olduğunu belirterek Sındırgı insanının samimi ve sıcak karşılaması için teşekkür ettiler. İşbirliğimiz ve turizmde yapılan çalışmaları ziyaretçi sayısındaki artışla vatandaşlarımıza ekonomik kazanca dönüştürmek adına çalışmalarımız devam edecek. Ziyaretçi heyete, bizlere eşlik eden ve destek olan Balıkesir Güney Marmara Kalkınma Ajansı ( GMKA ) Genel sekreteri Abdullah Güç’e teşekkür ediyorum. İlçemizi ve ilimizi kalkındırma adına her türlü projeye, işbirliğine hazırız. “ sözlerine yer verdi.
4. Uluslararası Termal ve Salık Turizmi zirvesi kapsamında düzenlenen acente tanıtım turları 25-29 Eylül tarihleri arasında da ilçedeki termal tesisler ve Sındırgı Belediyesi ev sahipliğinde devam edecek.