Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ankara’da Siber Olaylara Müdahale Merkezi açılış töreninde konuştu. Erdoğan, ‘Sosyal medya bu bakımdan tam bir çöplük mecra haline dönüşmüştür. İnsanların taciz edildiği, dolandırıldığı, lince tabi tutulduğu böyle bir sanal dünyaya asla teslim olmayacağız’ dedi.
Ankara’da Siber Olaylara Müdahale Merkezi açılış töreninde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, siber güvenlik ve sosyal medyaya ilişkin uyarılarda bulundu.
Erdoğan’ın açıklamaları:
Bugün ülkemizde yaklaşık 190 bin baz istasyonu bulunuyor. ULAK’ın kullanıldığı baz istasyonu ise henüz 1000 civarındadır. 2016 yılında 4.5G ihalesini yaparken kademeli olarak, yüzde 30-40 ve 45 yerlilik şartı getirmiştik. Yüzde 23 ile henüz çok uzağındayız. Önümüzde 5G süreci var. 5G akıllı şehirler, akıllı ulaştırma sistemleri gibi nice alanın temel altyapısını oluşturacaktır.
Teknolojinin suçu endüstri haline getiren yönü de vardır. Siber saldırılar artık devletler düzeyine kadar çıkmıştır. Bu durum, siber saldırıların çok güçlü altyapı ile yürütülebilmesine dolayısıyla hedef odaklı ve çok daha yıkıcı hale gelmesine yol açıyor. Türkiye son dönemde siber saldırılara en çok hedef olan ülkelerin başında geliyor. 2016’da 9 bini bulmayan saldırı sayısı geçen sene 136 bini aşmıştır.
“KURUMLARIMIZDAN ÇALIŞMALARI SÜRATLE TAMAMLAMALARINI BEKLİYORUM”
Sınırlarımızın güvenliği ne kadar güvenliyse elektronik sistemlerin güvenliği de o derece güvenlidir. Yapay zeka destekli İHA’lar, her türlü teknolojik ürünün hayatımızda daha çok yer edineceği bir döneme girdik. Güvenlik boyutuna çok daha önem vermeliyiz. Veri güvenliği de bu işin önemli bir parçasıdır. Veri güvenliğini yabancı çözümlerle sağlamaya çalışmak sınır güvenliğini yabancı askerlere emanet etmekle eş değerdir. Türkiye’nin verisi Türkiye’de kalmalı anlayışı ile başlatılan çalışmalarda henüz istediğimiz yere gelemediğimiz bir gerçektir. Veri merkezlerini mutlaka bir düzene sokmamız şart. İlgili kurumlarımızdan çalışmaları süratle tamamlamalarını bekliyorum. Yolu daha akıllı sistemleri geliştirmek ve kullandırmaktır.
Cumhurbaşkanlığı olarak bir Bilgi ve İletişim Güvenliği Genelgesi yayımladık. Bu genelgenin tüm unsurları ile uygulanmasına önem veriyoruz. Burada yerli ve milli imkanlarla geliştirdiğimiz siber güvenlik sistemlerini kullanarak hem saldırıları engelliyor hem de önceden tedbir alıyoruz. Tüm sektörlerdeki kritik kurum ve kuruluşlarımızda siber olaylara müdahale ekipleri oluşturduk.
Günümüzde teknoloji bağımlılığı sebebiyle modern kölelere dönüşen yığınlarla karşı karşıyayız. Artık her kesimi kuşatıyor olmasını üzüntüyle takip ediyoruz. Biz modern köleler değil, teknolojiyi bilinçli kullanan özgür bireyler görmek istiyoruz. Aynı odada dahi mesajla iletişim kuran insanların gerçek hayatla bağı giderek zayıflıyor. Sosyal medya bu bakımdan tam bir çöplük mecra haline dönüşmüştür. İnsanların taciz edildiği, dolandırıldığı, lince tabi tutulduğu böyle bir sanal dünyaya asla teslim olmayacağız. Adalet ve İçişleri Bakanlıklarımızdan bu çerçevede yürütlen hazırlıkların süratle neticelendirilmesini bekliyoruz. İnternetteti kirliliğin en önemli sebeplerinden biri ülkemizde sadece kopyala yapıştır mantığı ile içerik üretimi ağırlıklı olmasıdır.