Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü (DSİ) Balıkesir iline ve ilçelerine yaptığı yatırımlarla mümbit topraklarını su ile buluşturmaya, vatandaşlarımıza içme ve kullanma suyu temin etmeye ve derelerdeki taşkın riskini azaltmaya devam ediyor. Balıkesir ilimizde son dönemde yapılan su yapılarının artması bölgedeki tarımsal faaliyetlerin gelişmesinde de önemli rol oynamaktadır.
Balıkesir’e 21 Baraj ve 22 Gölet İnşa Ettik,
Balıkesir’e son 17 yılda DSİ tarafından çok önemli yatırımlar yapıldığının altını çizen DSİ Genel Müdürü Mevlüt Aydın kente 21 baraj 22 Gölet inşa ederek vatandaşın hizmetine sunduklarını açıkladı.
DSİ Genel Müdürü MevlütAydın,’Bu barajların en önemlilerinden biri Manyas Barajıdır. Barajın temelden yüksekliği 91 metredir. 428 milyon m³ su biriktirme hacmine sahip baraj, 104.880 dekar arazinin sulanmasına hizmet etmektedir. Ayrıca enerji maksatlı olan Manyas Barajı ile yıllık 73 kWh enerji üretilmektedir. 2014 yılında hizmete alınmıştır.
“Hizmete alınan diğer önemli barajlardan biri de Havran Barajıdır. Barajın temelden yüksekliği 79,50 metredir. 66,50 milyon m³ su biriktirme hacmine sahip baraj, 30.600 dekar arazinin sulanmasına hizmet etmektedir. 2011 yılında hizmete alınmıştır.
İnşaatı Devam Eden 9 Baraj ve 5 Gölet…
Balıkesir’de su kaynaklarımızı en iyi şekilde değerlendirmeye devam ediyoruz. Balıkesir’de kalkınmayı hızlandıracak, sulamayı ve ziraatı geliştirecek 9 Baraj -5 Gölet ve 229,970 dekar alanın sulamasına hizmet edecek 10 Sulama inşaatının da çalışmalarına devam ediyoruz.
İnşaatı devam eden barajlardan biri 72,50 metre yüksekliğinde olan, Bigadiç Adalı Barajı24.520 dekar arazinin sulamasına hizmet edecektir. %81,25 fiziki gerçekleşme sağlanmıştır. Projenin tamamlanmasıyla birlikte Adalı, İlyaslar, Hisarköy, Bekirler, İskele, Çeribaşı, Emirler, Yolbaşı, Kayırlar, Beğendikler ve Doğançam mahallelerindeki topraklar sulamaya açılacaktır.
Balıkesir’imizinMünbit Topraklarını Suya Kavuşturduk…
Balıkesir deyince akla geniş ve bereketli topraklar geldiğini ifade eden Genel Müdür Aydın,’ Biz de bu bereketli topraklara bereket katmak için 2003 yılından bugüne kadar 49 sulama tesisi tamamlanmış olup, toplamda 563.295 dekar, kısmi olarak 61.920 dekar arazi olmak üzere toplam 625.215 dekar arazi arazi sulamaya açılmıştır. Böylece çiftçilere yıllık 524 milyon TL zirai gelir artışı sağlanmıştır.
Sulamaya açtığımız bu alan çok önemli ama sulayacağımız daha çok alan var. Şu anda inşaat çalışmaları devam eden 9 sulama tesisi projesi ile 94,720 dekar münbit arazinin daha sulamaya açılacağını belirtti.
Taşkın Koruma Tesisleriyle Halkımızı ve Toprağımızı Koruduk…
Balıkesir’in bir başka probleminin de sel ve taşkınlar olduğunu açıklayan Aydın,’ Bu kapsamda Balıkesir’de 53 adet taşkın koruma tesisi inşa ederek; Balıkesir şehir merkezi ve 36 meskûn mahal ve 428,850 dekar alanı taşkınlardan koruduk. 11 adet taşkın koruma tesisinin de inşaatları devam etmektedir.
DSİ Genel Müdürü Mevlüt Aydın; “Son olarak bu projelerin yapılmasında en büyük destekçimiz Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a, Tarım ve Orman Bakanımız Sayın Dr. Bekir Pakdemirli’ye şükranlarımı sunuyor, emeği geçenlere teşekkür ediyorum.” dedi.