Çin’de son 24 saatte 889 yeni Kovid-19 vakası saptandı, 118 kişi yaşamını yitirdi. Salgınında ölenlerin sayısı ise 2 bin 238’e yükseldi. Çin’in Wuhan kentinde, 12 Aralık 2019’da ortaya çıktığı iddia edilen Kovid-19 salgını hakkında haber yapan BBC’nin iddiaları bomba etkisi yarattı.
Bilim adamları ise hız kesmeden virüsün kaynağını bulmaya ve aşı geliştirmeye çalışırken yetkililer koronavirüsün, hastalığın sıfır noktası olan Huanan Deniz Ürünleri Pazarı’ndan yayıldığını ileri sürmüştü.
Bir bilim dergisi ise, araştırmacıların gizli laboratuvarlardaki yarasalar tarafından saldırıya uğramasından sonra yarasaların ve koronavirüs benzeri patojenlerin bağlantısını vurgulamıştı.
Çinli virüs uzmanları, gizli bir laboratuvarda yarasalar üzerinde deney yapan araştırmacıların, yarasa saldırısına uğramasıyla ölümcül koronavirüsün yayılmış olabileceğini ileri sürmüştü.
Çin hükümeti, salgının Wuhan’daki yasadışı bir pazarda başladığını söylerken, Guangzhou’daki Güney Çin Teknoloji Üniversitesi’nde görev yapan bilim adamları, virüsün olası kaynağının Wuhan Hastalık Kontrol Merkezi olabileceğini iddia etmişti.
Botao Xiao ve Lei Xiao isimli iki araştırmacı, ‘2019-nCoV koronavirüsün olası kökenleri’ başlıklı araştırmalarını yayınladı. Araştırmada, Wuhan Hastalık Kontrol Merkezi’nin Hubei ve Zhejiang eyaletlerinde yakalanmış 605 yarasa da dahil olmak üzere, laboratuvarlarda araştırma amaçlı hayvanlar bulundurduklarını iddia etmişti.
Raporda, JH Tian olarak bilinen bir araştırmacının ‘yarasalar tarafından saldırıya uğradığı’ ve ‘yarasa kanının derisinde olduğu’ belirtilmişti. Bu olay sırasında yarasanın üzerine idrarırı yaptığı araştırmacı Tian, kendini 28 gün süreyle karantinaya almıştı.
Söz konusu laboratuvarın, kötü şöhretli pazardan sadece 280 metre uzaklıkta bulunuyor olması ve enfekte olan ilk doktor grubunun çalıştığı hastanenin hemen bitişiğinde yer alması dikkat çekmişti.
BBC’nin dünyaya korku salan koronavirüs ile ilgili son haber ise hastalığın kaynağının hayvan pazarı olamayacağını öne sürdü ve bomba etkisi yarattı.
Haberde, koronavirüsün bulaştığı ilk kişinin, 70’li yaşlarda ve yatalak olduğu belirtilirken, hastalığın sıfır noktası kabul edilen hayvan pazarına hiç gitmediği ileri sürüldü.
BBC ayrıca, ilk 41 vakadan 14’ünün söz konusu yasadışı hayvan pazarıyla hiçbir bağlantısı olmadığını açıkladı.
Pekin’in yaptığı açıklamada, salgının Wuhan’da, yasadışı hayvan ticareti yapılan, koala, karıncayiyen gibi hayvanların satıldığı pazardan çıktığını bildirmişti.
BBC’nin ses getiren haberinde, “sıfır numaralı hasta” olarak da bilinen adamın, felç geçirdiği için yatağa bağlı olduğu ve 1 Aralık’ta hastalandığına değinildi.
Bu tarihin, yetkililer tarafıdnan koronavirüsün ortaya çıktığı ileri sürülen tarihten en az bir hafta önce olması dikkat çekti.
Wuhan’daki Jinyintan Hastanesi’nden Profesör Wu Wenjuan, adamın sağlık durumu nedeniyle evinden hiç çıkmadığını ve salgının merkezi kabul edilen pazarla bağlantısı olmaddığını söyledi.
Yapılan başka bir araştırma ise Çin’in Yunnan eyaletinde bulunan gizemli mağaranın yakınında yaşayan insanların, ölümcül virüse karşı bağışıklık sahibi olabileceğini öne sürüyor.
Kâr amacı gütmeyen EcoHealth Alliance adlı şirkette hastalıklar üzerine uzman çevrebilimci Peter Daszak bu konu üzerinde çalışıyor. O ve ekibi, yarasaları ve taşıdıkları patojenleri araştırmak için hem Çin’deki hem de dünyanın dört bir yanındaki mağaralara girdiler.
Keşif 2004 yılında 774 kişinin ölümüne sebep olan SARS salgınını araştıran bilim adamları tarafından yapıldı.
Uzmanlar 2017 yılında mağaraya yarasa dışkısı örnekleri toplamak için geri döndü ve Wuhan virüsü olarak da anılan koronavirüsle yüzde 96 oranda özdeş olan virüsün, kendilerine de bulaştığını fark etti.