Türkiye’de yaşını doldurup gereken prim günü sayısını da tamamlayan vatandaşlar, SGK kapsamında emeklilik hakkı elde ediyor. Emeklilik hakkı kazanan vatandaşlar, yıllarca ödenen primler sonrasında emekli aylığı alabiliyor. Emekli maaşları kazanılan haklar olduğu için, emekli aylığı alan kişinin vefatı durumunda maaşın bir kısmı geride kalan eşe dul maaşı olarak ya da çocuklara yetim maaşı olarak verilebiliyor. SGK bünyesinde çalışmayan eş veya çocuklar için bu ödemeler net olarak belirlenmiş halde ancak SGK emeklisi eş ya da çocukların, vefat eden emekli kişinin maaşını alıp alamayacağı konusu araştırılıyor. İşte detaylar…
Emeklilere 3 Maaş Hakkı Tanınabiliyor
Emekli maaşının, vefat durumunda devredileceği zamanlarda, maaşın devredileceği kişinin de emekli olması bazı soru işaretlerini doğuruyor. Ancak SGK emeklileri hangi SGK kolundan emekli olmuş olursa olsun, çift maaş alabiliyor. Ayrıca bu haktan sadece emekli olanlar değil, emeklilerin dul ve yetimleri de yararlanabiliyor. Bu maaş ödemeleri bazı durumlarda üçe kadar çıkabiliyor.
SGK bünyesinde işçi olarak çalışanlar, Bağ-Kur bünyesinde kendi hesabına çalışanlar ve emekli sandığında ise kamu çalışanları yer alıyor. Bu SGK kollarından en az birinden emekli olanlar veya o kişilerin dul ve yetimleri, bazı şartlar bir araya geldiğinde birden çok maaş alabiliyor.
Hangi Şartlarda 3 Maaş Alınıyor?
SGK emeklisi olan bir kadın, SGK emeklisi eşinin vefat etmesi durumunda, eşinin aylığının bir kısmını dul aylığı olarak alabiliyor. Söz konusu kadının eşinin SSK ya da Bağ-Kur emeklisi olması durumunda geride kalan emekli kadın, eşinin maaşının %50’sini alabiliyorken, vefat eden eşin emekli sandığı emeklisi olması durumunda bu ödemeler %75’e çıkıyor.
SSK emeklisi bir kadın, Bağ-Kur emeklisi eşinin vefatı halinde eşinin maaşının %50’sini alabiliyor. Öte yandan aynı şartlardaki bir kadın, emekli sandığından emekli anne veya babasının vefatı durumunda da yetim maaşı alabiliyor. Böylece emekli kişinin aldığı maaş sayısı da üçe çıkabiliyor.