Kanada’dan tranferinde amborga konulan helikopter yakalama sistemi yerli imkanlarla geliştirildi. Sistem, ilk görevine bu yıl envantere girecek milli fırkateyn TCG İstanbul ile başlayacak.
Türkiye yerli ve milli savunma sanayiinde adından bahsettirmeye devam ediyor.
Milli Savunma Sanayii de her geçen gün yeni bir başarıya imza atılıyor.
Helikopter Yakalama ve Transfer Sistemi Kanada’dan tedarik edilirken kısıtlama getirildi.
Helikopter Yakalama ve Transfer Sistemi Yerlileştirme ve Tedarik sözleşmesi imzalandı
Türk savunma sanayii bünyesinde başarılı bir yerlileştirme çalışması yürütüldü.
Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı koordinasyonundaki çalışmalar kapsamında, Mayıs 2021’de STM Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret AŞ ile Altınay Savunma arasında “Helikopter Yakalama ve Transfer Sistemi Yerlileştirme ve Tedariki” projesinin sözleşmesi imzalandı.
Üretim faaliyetleri başladı
Teknik çalışmalar ve tasarım faaliyetleri sonunda Mart 2022’de üretim faaliyetlerine başladı.
Eylül ayında sistem ilk kez çalıştırıldı, aralık ayında da fabrika kabulleri gerçekleştirildi.
Yerli savunma sanayiine katkı
Sistem, gemi ekipman kullanıcılarının, hava aracı pilotlarının, tersane bakım ve onarım ekibinin geri bildirimleri doğrultusunda tasarlandı.
Konusunda uzman tedarikçilerle çalışılarak yerli savunma sanayiine katkı sağlandı.
“Milli gemilerdeki yerlilik oranımızı artıracak”
Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, yurt dışından temin edilirken ambargoya maruz kalan Helikopter Yakalama ve Transfer Sistemi’nin, yerli imkanlarla ilk kez geliştirildiğini ifade etti.
Sistemin, helikopterlerin gemiye güvenle inmesini, sabitlenmesini ve hangara çekilmesini sağlayacağını belirten Demir, şu ifadeleri kullandı:
“İlk görevine bu yıl hizmete alınacak milli fırkateyn İstanbul ile başlayacak sistem, envantere girecek yeni gemilerde de yerini alacak, milli gemilerdeki yerlilik oranımızı artıracak, savunma sanayisinin ihracat kalemleri arasına katılacak. Emeği geçenleri tebrik ediyorum.”
Heyet ziyaret etti
Proje kapsamında Altınay Savunma tarafından oluşturulan 5-15 kişilik teknik heyet ile İstanbul ve Gölcük Tersane Komutanlığı ziyaretleri gerçekleştirildi.
Helikopter yakalama sistemi olan MİLGEM, Barbaros ve Gabya sınıfı gemiler ziyaret edildi.
Deniz Kuvvetleri Hava Üs Komutanlığı görev alanı içerisinde bulunan hava aracı incelendi. Pilotlar ve teknik personel ile kullanıcı deneyimi ve geri bildirimler alındı.
Sevkiyat ve entegrasyon aşamasına gelindi
Tüm çalışmalar sonunda tasarım tamamlanarak üretim gerçekleştirildi.
İ sınıfı fırkateynlerin ilk gemisi TCG İstanbul ile birlikte envantere girecek sistem, sevkiyat ve gemiye entegrasyon aşamasına geldi.
Gemi entegrasyonu sonrasında mart ayında liman kabul testleri ve eylül ayında gemi programına uygun olarak helikopterle beraber deniz kabul testleri icra edilecek.
Milli gemilerin yerlilik oranını artıracak
Helikopter Yakalama ve Transfer Sistemi, helikopterlerin gemiye güvenle inmesini, sabitlenmesini ve hangara çekilmesini sağlayacak.
Kamera ve helikoptere monte edilmiş lazer sistemi gibi alt bileşenlerden yararlanılan sistemde, görüntü işleme ile helikopterin konumu hesaplanıyor.
Hesaplanan bu veriler çabuk yakalama aracı vasıtasıyla helikopterin doğru bir açıda tutulmasını sağlıyor.
Helikopter için yakalama pençesi
Helikopter iniş yaparken çabuk yakalama aracı pençesi ani bir hareketle helikopteri yakalıyor.
Tüm bu işlemler sırasında iniş alanında personel bulunmasına gerek kalmıyor. Tek personel, kontrol noktasından süreci yürütebiliyor.
Yeni gemilerde yerini alacak
“Rekor sürede” göreve hazır hale getirilen sistem, envantere girecek yeni gemilerde de yerini alacak, milli gemilerdeki yerlilik oranını artıracak, savunma sanayisinin ihracat kalemleri arasına katılacak.