Dünya basını, peş peşe kaydedilen iki büyük depremle ilgili ayrıntılara yer verdi. Sarsıntıların etkisinin sınır ötesine uzandığı belirtildi.
Merkez üssü Hatay’ın Defne ilçesi olan 6,4 büyüklüğünde deprem meydana geldi.
Bu depremin ardından Samandağ’da 5,8 şiddetinde artçı sarsıntı kayıtlara geçti.
Can kayıplarının ve yaralanmaların yaşandığı deprem, uluslararası medya kuruluşlarınca yakından takip edildi.
Guardian: İki hafta sonra iki güçlü deprem
The Guardian gazetesi, “Türkiye, felaketten iki hafta sonra iki güçlü depremle daha sarsıldı” başlıklı haberinde ayrıntıları paylaştı.
Depremlerin Suriye’den de hissedildiği ve yaralananların olduğu kaydedildi. Ekinci Mahallesi’nde depremi hisseden ve günler önceki sarsıntıda ağabeyini, baldızını ve yeğenini Ata Koşar isimli vatandaşın yaşadıklarına yer verildi:
“Yerde yatarken bir deprem daha oldu”
Tek katlı evimizde kalmaya karar verdiğimiz ilk gündü. Yerde yatarken bir deprem daha oldu. Daha fazla binanın tekrar yıkıldığını ve evimizin daha fazla hasar gördüğünü duyduk.
AP: Daha fazla bina çöktü
Associated Press (AP) haber ajansı, Türkiye’de yeni bir depremin daha yaşandığını abonelerine servis etti:
Daha fazla bina çöktü, insanlar mahsur kaldı. Komşu Suriye’de de çok sayıda yaralanma kaydedildi. Pazartesi günkü depremin merkezi Hatay’ın Defne ilçesiydi. 6 Şubat’ta meydana gelen 7,8 büyüklüğündeki (ABD’deki ölçüme göre) depremden en çok etkilenen bölgelerden biri oldu. Suriye, Ürdün, İsrail ve Mısır kadar uzaklarda hissedildi. Ardından 5.8 büyüklüğünde ikinci sarsıntı geldi.
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun hayatını kaybedenlerin ve yaralananların durumuna ilişkin açıklaması aktarıldı. Polisin, 3 katlı binada mahsur kalan bir vatandaşı kurtardığı belirtildi.
Reuters: Yerin 10 kilometre derinliğinde yaşandı
Reuters, “Türkiye-Suriye sınırındaki yeni depremin ardından ölü sayısı arttı” diye yazdı.
Son depremlerde can kaybının 6’ya yükseldiği bilgisi paylaşıldı. Bu kez 6,4 büyüklüğündeki depremin Antakya yakınlarında merkezlendiği ve Suriye, Mısır ve Lübnan’da hissedildiği ayrıntısına yer verildi.
Avrupa Akdeniz Sismoloji Merkezi’ne (EMSC) göre, depremin yerin 10 kilometre derinliğinde kayıtlara geçtiği aktarıldı.
CNN: Binalardan uzak durun
Depremin büyüklüğünü 6,3 olarak aktaran CNN International, bu veri için ABD Jeoloji Araştırmaları Kurumu’na (USGS) atıfta bulundu.
Büyüklüğün ilk başta 6,4 olarak duyurulduğu, ardından 6,3 olarak revize edildiği kaydedilerek şöyle denildi:
Yetkililer, halkı binalardan uzak durmaya çağırdı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, halktan ‘hasarlı binalara özellikle eşyalarını almak için girmemelerini’ istedi.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın, sahra hastanelerinin hastalara hizmet etmeyi sürdürdüğüne ilişkin açıklamasına yer verildi.
BBC: Zayıflayan binalar, son depremlerde çöktü
Bir araç kamerasına yansıyan deprem anının paylaşan BBC, “Türkiye’de yeni depremler insanları enkaz altında bıraktı” dedi.
Kurtarma ekiplerinin, ülkeyi sarsan iki yeni depremin ardından enkaz altında kalan insanları aramak için bir kez daha harekete geçtiği ifade edildi.
Hem Türkiye’de hem de Suriye’de 6 Şubat depremlerinde zayıflayan binaların, son depremlerde çöktüğü aktarıldı.
AFP’nin büyük depremlerle ilgili harita paylaşımı
AFP haber ajansı, Türkiye’de büyük depremlerin ülkenin hangi noktalarında yaşandığına dair bir harita paylaştı.
Haritada, 1975’ten beri USGS kayıtlarına göre büyüklüğü 5,5’in üzerindeki sarsıntılara işaret edildi. Ayrıca, tektonik levhalara da dikkat çekildi.
Al Jazeera, deprem noktalarını işaretledi
Öte yandan Al Jazeera, Suriye’de de etkisini gösteren son depremlere ilişkin bir haritaya yer verdi.
Daha önce Kahramanmaraş merkezli depremlerin yaşandığı noktalar ve deprem bölgesindeki kentler işaretlenirken, Hatay’da dün gece meydana gelen sarsıntıya da vurgu yapıldı.