1 kişi çalışan iş yerlerinde dahi iş güvenliği uzmanı ve iş yeri hekimi bulundurma zorunluluğu 12 yıldır erteleniyordu. Ertelenen bu kanun 1 Ocak 2025 itibarıyla yürürlüğe girdi. Konu ile ilgili Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı açıklamada bulundu. Yapılan açıklamada ‘az tehlikeli’ iş yerleri için alınacak eğitim sonrası kendi hizmetlerini yürütebileceğini ifade etti.
İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nda 30 Haziran 2012 yılında Resmi Gazete’de değişiklik yapılmıştı. Yapılan değişiklik sonrası alınan tepkiler nedeniyle çıkarılan kanun 12 yıldır erteleniyordu. 1 Ocak itibarıyla bu kanunun yürürlüğe girdi.
1 Ocak’tan itibaren artık tüm işyerlerinde tehlike sınıfı ve işyerinde çalışan sayısına bakılmaksızın iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi bulundurulması zorunlu oldu. Yapılan düzenleme ile, tehlike sınıfında “az tehlikeli”, “tehlikeli”, “çok tehlikeli” olan tüm işyerlerinde, çalışan sayısı 1 kişi ve üzerindeki tüm işletmeleri kapsayacak.
EN KÜÇÜĞÜNDEN EN BÜYÜĞÜNE KADAR
Ekonomim’den Özder Şeyda Uyanık’ın haberine göre, yapılan düzenlemenin amacı iş kazalarını azaltmak ve kanunla güvenli ortamda çalışma ve verimliliği artırmak isteniyor. Peki yapılan düzenleme hangi çalışma alanlarını kapsıyor? İşte bazı şirketler şu şekilde:
Muhasebe, avukatlık büroları, danışmanlık hizmetleri, bilgisayar yazılım bilişim şirketleri, kreşler, anaokulları, ilkokullar ve özel eğitim merkezleri, üniversitelerin idari birimleri, kitapçılar, giyim mağazaları, teknoloji mağazaları, marketler, sanat ve kültür kurumları, tiyatro, kütüphane, müze çalışmaları, sanat galerileri, yemek hizmetleri, küçük cafeler ve restoranlar, banka ve finans kurumları, kuyumcular, küçük otel ve pansiyonlar, tatil evleri ve konuk evleri, kuaför ve güzellik merkezleri, kuru temizleme hizmetleri, eczaneler, poliklinikler…
SINIFLARA GÖRE UZMANLAR BELİRLENECEK
Az tehlikeli sınıflarda C-B-A uzmanlar çalışacakken; tehlikeli sınıflar B ve A sınıfı uzmanların çalışması gerekiyor. Çok tehlikeli sınıflarda ise A sınıfı uzmanlar görevlendirilecek.
CEZALAR CEP YAKACAK
Yürürlüğe giren kanuna uymamanın cezası ise belli oldu. Buna göre, iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi için ayrı ayrı ceza yazılırken, temel ceza miktarı 92 bin 403 TL olacak ve, az tehlikeli işyerlerinde 50’den az çalışanı olanlara 92 bin 403 TL; 50’den fazla çalışanı olan işyerlerine ise yine ayrı ayrı 138 bin 604 TL ceza yazılacak.
İş güvenliği uzmanlarının ise maaşları ise merak edilmeye başlandı. Her çalışma yerinde bulundurulması zorunlu olunan iş güvenliği uzmanlarının ne kadar maaş aldığını merak edenler için işte güncel maaşları:
İş Sağlığı ve Güvenliği Çalışanları Sendikası (İSG-SEN) üyesi olması halinde, bir işyerinde tam zamanlı bulunduğunda 2024 yılında;
C sınıfı bir uzman en az 28 bin 45 TL
B sınıfı bir uzman 40 bin 710 TL
A sınıfı uzman da en az 47 bin 586 TL