Atatürk Şehir Hastanesi bünyesinde hizmet verecek olan Hiperbarik Oksijen Tedavi Ünitesi açılış töreni 18/10/2019 tarihinde Sağlık Müdürü Dr.Fevzi YAVUZ YILMAZ ev sahipliğinde Vali Ersin YAZICI, Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel YILMAZ, Balıkesir Milletvekilleri Mv.Adil ÇELİK, Mv.Belgin UYGUR, Mv.Yavuz SUBAŞI, Mv.Mustafa CANBEY,Mv.Pakize Mutlu AYDEMİR, Balıkesir Üniversitesi Rektörü Prof.Dr.İlter KUŞ ve İl Protokolünün Değerli Müdürlerinin katılımıyla açılışı gerçekleşti. Açılışın ardından tedavi ünitesinde incelemelerde bulunan il protokolü, inşası devam eden Çocuk İzlem Merkezi ve Kreş inşaatında da incelemelerde bulunarak, Sağlık Müdürü Dr.Fevzi YAVUZYILMAZ’ dan son durumu hakkında bilgi aldılar.
PEKİ HİPERBARİK OKSİJEN TEDAVİSİ NEDİR?
Hiperbarik Oksijen Tedavisi (HBOT) bir basınç odasında tümüyle basınç altına alınan bir hastaya aralıklı olarak %100 oksijen solutmak suretiyle uygulanan tedavi yöntemidir. Hiperbarik Oksijenin etki mekanizması uygulama sırasında kullanılan yüksek basınç nedeniyle basıncın doğrudan etkisi ve yüksek basınç ortamında yapılan %100 O2 solunumu nedeniyle vücut sıvı ve dokularında yüksek oranda çözünen oksijenin etkisi olmak üzere iki yönlüdür .
Çok kişilik basınç odaları; bazı hastalıklarda gerek duyulan yüksek tedavi basınçlarına çıkılabildiği, uzun süreli tedavilerin yapılabildiği, yoğun bakım hastalarına da hizmet verebilecek nitelikte ve aynı seansta birçok hastanın tedavi edilebilmesine imkân verebilecek yapıdadır. Bu odalar, hastalarla birlikte sağlık personelinin de basınç odası içinde olmaları ve gereğinde derhal müdahale edebilmeleri, klostrofobinin ender görülmesi, oda içindeki basıncın hava ile yükseltildiği ve tedavi hava molaları ile yürütüldüğü için oksijen zehirlenmesi ve yangın risklerinin düşük olması gibi avantajlara sahiptir.
Günümüzde HBOTendikasyonları ülkeden ülkeye değişebilmektedir. Sağlık Bakanlığı tarafından onaylanan HBOT endikasyonları:
1. Dekompresyon Hastalığı
2. Hava ve gaz embolisi
3. Karbonmonoksit, siyanid zehirlenmeleri, duman inhalasyonu
4. Gazlı gangren
5. Yumuşak dokunun nekrotizaninfeksiyonları (deri altı, kas, fasya)
6. Crush yaralanması, kompartmansendromu, akut travmatikperiferikiskemiler(donma vb.)
7. Yara iyileşmesinin geciktiği durumlar (diyabetik, arteriyel ve venöz yetmezlik yaraları dekübitüs ülserleri, cerrahi yaralar)
8. Kronik refrakterosteomyelit (diffüzsklerozanosteomyelit hariç)
9. Aşırı, istisnai kan kaybı (kan transfüzyonu yapılamıyor ise)
10. Radyonekroz (kemik, barsaklar, mesane, yumuşak doku)
11. Riskli deri greft ve flepleri (operasyon öncesinde ve sonrasında)
12. Termal yanıklar (ikinci derece ve özellikle yüz, el ve ayaklardaki yanıklarda)
13. Beyin Apsesi
14. Anoksikansefalopati
15. Ani işitme kaybı
16. Ani görme kaybı
17. Kafa kemikleri, sternum ve vertebraların akut osteomyelitleri
Hiperbarik oksijen tedavi ünitesinin verimli çalışması için tıbbın diğer dallarına hizmet eden tabiplerin doğru ve yeterli bilgilendirilmesi ve işbirliği içinde çalışılması amaçlanmakta
Türkiye’de öncelikli olarak HBOT merkezi kurulması planlanan illerin seçim kriterleri acil endikasyonların sıklığı ve hastanede yoğun bakım servisi varlığı olarak sıralanabilir.
Hiperbarik tıp doktoru, Hiperbarik tıp hemşiresive Hiperbarik sistem teknisyeni (basınç odası operatörü) ile Balıkesir ve çevre illere hizmet sunulacak