Balıkesir İl Sağlık Müdürü Fevzi Yavuzyılmaz KOAH günü kapsamında bir açıklama yayınladı. Yayınlanan açıklamada Yavuzyılmaz şunları söyledi:
“KOAH (Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı) Yaygınlığı giderek artan kronik bir hava yolu hastalığıdır. Erken tanı ile hastalığın önlenmesi mümkün olup hastalığa bağlı ölümler azaltılabilir.
2002 yılında İlk kez gerçekleştirilen Dünya KOAH Günü etkinliği her yıl gelişerek bütün dünyada daha etkili bir şekilde kutlanmaktadır.
Dünya Sağlık Örgütü’nün katılımıyla oluşturulmuş olan “Kronik Obstrüktif Akciğer hastalığına Karşı Küresel Girişim Grubu” (Global InitiationforChronicObstructiveLungDiseases-GOLD) tarafından her yıl Kasım ayının üçüncü Çarşamba günü organize edilen “Dünya KOAH Günü” etkinlikleri 20 Kasım 2019 tarihinde gerçekleştirilecektir.
Dünya KOAH Gününün amacı, kamuoyunda KOAH bilincini artırmak, risk altında bulunan kişilerin sağlık kuruluşuna başvurarak, solunum fonksiyon testi yaptırmalarını teşvik etmek, bu önemli halk sağlığı sorunu konusunda bilgilendirmek ve önlemler alınmasını sağlamaktır.
İlimizde hastalara erken dönemde tanı koyacak ve uygun şekilde tedavi edecek alt yapı mevcuttur. Solunum fonksiyon testi adı verilen basit ve ağrısız bir testle kişinin KOAH olup olmadığı tespit edilebilir. KOAH’ın erken belirtileri arasında öksürük, balgam çıkarma, egzersiz sırasında nefesin kesilmesi yer almaktadır. Butür şikayetleri olanların öncelikle kendi Aile Hekimlerine olmak üzere en yakın hekime başvurmaları önem arz etmektedir. Tedavi uygulanmadığında KOAH genellikle ilerleyici bir hastalıktır ve hastalık kötüleştikçe, hastalar merdivenden çıkmak, alışveriş yapmak, banyo yapmak ve sabah giyinmek gibi günlük işleri sırasında bile nefes darlığı çekerler.
KOAH ile ilişkili bilinen en önemli risk faktörü sigara içmektir. Önemli diğer risk faktörleri; meslek gereği maruz kalınan toz ve kimyasallar, havalandırmanın kötü olduğu ortamlarda ısınmak ve yemek pişirmek amacıyla kullanılan “biomass” yakıtlardan (bitki kökleri, tezek vb.) çıkan duman yer alır. Risk altındaki kişilerin öncelikle aile hekimlerine aile hekimlerinin gerek gördüğü durumlarda isegöğüs hastalıkları uzmanına giderek mutlaka solunum fonksiyon testlerini yaptırmaları gerekmektedir. KOAH hastalarının kontrollerini yaptırmaları, sigara içmemeleri sigara içilen ortamlarda bulunmamaları gerekmektedir.KOAH önlenebilir, tedavi edilebilir bir hastalıktır.
KOAH’lı bir hastanın yapması gereken ilk iş sigarayı bırakmak amacıyla hekime başvurmasıdır. Sigara bağımlılığı tedavi edilebilen bir hastalıktır. Bunun dışında, diğer zararlı toz ve dumandan uzak durulması, grip ve zatürre aşılarının yapılması ve nefes yoluyla alınan ilaç tedavisinin yanı sıra fiziksel aktivitenin önerilmesi ve uygulanmasının sağlanması; hem hastalık gelişimi, hem hastalığın ilerlemesi ve kötü sonuçlarının önlenmesinde önemli bir adımdır. Yeterli bir fiziksel aktivite için ağır egzersizlere gerek yoktur, haftanın çoğu günleri yapılan orta yoğunluktaki fiziksel aktivite yeterlidir. Herkesin yapabileceği bir aktivite olan yürüyüş, düzenli fiziksel aktivitenin sağladığı hemen tüm yararları sağlayabilmektedir. Yine bu kişiler, ilimizde bulunan sağlıklı hayat merkezlerine başvurmaları durumunda fiziksel egzersiz için fizyoterapistlerden destek alabilmektedirler. Tüm Halkımıza solunum sıkıntısı olmayan, rahat nefesli, sağlıklı günler dilerim.”