COVİD -19’ DA BESLENME NASIL OLMALIDIR
Covid-19 ile mücadele ve korunma sürecinde, hijyenimize dikkat etmek ve stresimizi kontrol altında tutmak kadar bağışıklık sistemimizin güçlenmesi adına sağlıklı beslenmenin önemi de büyüktür.
Yeterli ve Dengeli Beslenin
Güçlü bir bağışıklık sisteminin temellerinden birisi yeterli ve dengeli ve beslenmektir. Sadece vitamin ve mineral bakımından zengin bir beslenme programı uygulamak güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olamazsınız. Çünkü sistemin güçlü olması alınan protein miktarına, esansiyel yağ asitlerine, karbonhidrata, yani dengeli beslenmeye de bağlıdır. Yeterli protein tüketmezseniz, vücudunuz enfeksiyonlara karşı zayıf kalabilir. Bu nedenle bağışıklığı güçlendirmek için bazı yiyeceklere yönelmek yerine kendinize dengeli bir beslenme programı oluşturmalısınız.
Bu noktada kaçınmamız gereken gıdalar ise abur cubur olarak tarif ettiğimiz paketli gıdalar ve fazla miktarda şeker tüketimidir. Araştırmalar, şekerin akyuvarların bakterileri yutma ve yok etme yeteneğini azalttığını göstermiştir. 100 gram şeker içeren bir içeceğin 2 saat içinde bağışıklık işlevlerini yarı yarıya düşürdüğünü ve bunun en az 5 saat sürdüğü belirtilmektedir.
Düzenli su tüketin
Ayrıca bağışıklık sistemini oluşturan hücrelerin, organizmadaki hareketlerini sürdürebilmeleri için günde en azından 2-3 litre su vemadensuyuiçilmesinde fayda vardır.
Antioksidan içeriği yüksek sebze-meyve tüketin
Antioksidanlardan zengin beslenmek de sağlıklı beslenmenin en önemli basamaklarından biridir.Antioksidanlardan,C, E vitamini, beta-karoten,folikasit; kalsiyum, iyot demir,magnezyum, fosfor, potasyum, selenyum, sodyum, çinko,manganez, bakır en önemlileridir
C vitamininden zengin besinler;
Limon, portakal, mandalina, biber, maydanoz, kivi ve greyfurt vb.
E Vitamininden zengin besinler; ayçiçek yağı, badem, ceviz ve fıstık türleri, yeşil yapraklı sebzeler vb.
Beta-karotenden zengin besinler,
Turuncu, kırmızı ve yeşil sebze ve meyveler vb.
A vitamininden zengin besinler;
Patates, havuç, ıspanak, kabak ve domates, karaciğer, havuç, ıspanak, brokoli, marul, kayısı,kavun vb.
Çinko, selenyum,bakır içeriği zengin besinler ise;
Sarımsak, zencefil, turp, kereviz, enginar, lahana, brokoli olarak birkaçını sayabiliriz.
Bununla birlikte öncelikle balıkta, semizotu, cevizde bolca bulunan omega-3 yağ asitleri ve proteinli gıdalardan aldığımız arginin amino asidi, bağışıklık sistemimiz için önemli besin öğeleridir.
Bu şekilde düzenli beslendiğimiz takdirde bağışıklık sistemimizin güçlenmesini desteklemiş olacağız, sağlıklı günler dilerim.