Kripto para birimleri veya sanal para birimleri, özel kişiler veya gruplar tarafından oluşturulan ve kullanılan dijital değişim araçlarıdır. Çoğu kripto para birimi ulusal hükümetler tarafından düzenlenmediğinden, alternatif para birimleri olarak kabul edilirler diğer bir deyişle devlet para politikasının sınırları dışında var olan finansal değişim araçlarıdır.
Bitcoin (BTC), önde gelen kripto para birimidir ve yaygın olarak kullanılan ilk kripto paradır. Bununla birlikte, yüzlerce kripto para birimi var ve her ay daha fazlası ortaya çıkıyor. Bitcoin olmayan kripto para birimleri, onları orijinalinden ayırt etmek için topluca “altcoin” olarak bilinir. İşlevsel olarak çoğu kripto para birimi, yaygın olarak kullanılan ilk kripto para birimi olan Bitcoin’in varyasyonlarıdır.
Siyasi bağımsızlıkları ve esasen aşılmaz veri güvenliği nedeniyle, kripto para birimi kullanıcıları, ABD doları gibi geleneksel itibari para birimlerinin ve bu para birimlerinin desteklediği finansal sistemlerin kullanıcılarına sunulmayan avantajlardan yararlanır.

Örneğin, bir hükümet kendi yetki alanında bulunan bir banka hesabını kolayca dondurabilir veya el koyabilirken, aynı şeyi kripto para biriminde tutulan fonlarla yapmak, sahibi o ülkenin vatandaşı veya yasal ikameti olsa bile çok zordur. Öte yandan, kripto para birimleri, likidite azlığı ve değer oynaklığı gibi birçok para birimini etkilemeyen bir dizi risk ve dezavantajla birlikte gelir. Ek olarak, kripto para birimleri gri ve karaborsa işlemlerini kolaylaştırmak için sıklıkla kullanılır, bu nedenle birçok ülke bunları güvensizlik veya düpedüz düşmanlıkla değerlendirir. Ve kripto taraftarları kripto para birimlerini potansiyel olarak kazançlı alternatif yatırımlar olarak görürken, açıkça ifade edebilirim ki, Bitcoin ve birkaç diğer önemli istisna dışında, diğer kripto para birimlerinin spekülasyon dışında bir işlevinin olacağını düşünmüyorum.
Bitcoin Öncesi
Kripto paranın teknik temelleri, David Chaum adlı Amerikalı bir kriptografın modern web tabanlı şifrelemenin merkezinde yer alan “kör edici” bir algoritma icat ettiği 1980’lerin başına kadar uzanıyor. Algoritma, taraflar arasında güvenli, değiştirilemez bilgi alışverişine izin vererek gelecekteki elektronik para transferleri için zemin hazırladı.
Yaklaşık 15 yıl sonra, Wei Dai adlı başarılı bir yazılım mühendisi, karmaşık anonimlik korumaları ve ademi merkeziyetçilik gibi modern kripto para birimlerinin birçok temel bileşenini içeren bir sanal para birimi mimarisi olan b-money hakkında bir beyaz kitap yayınladı. Ancak, b-money hiçbir zaman bir değişim aracı olarak kullanılmadı.
1990’ların sonu ve 2000’lerin başı, daha geleneksel dijital finans araçlarının yükselişine tanık oldu. Bunların başında, Tesla’nın kurucusu Elon Musk imzalı son on yılda popülaritesi patlayan günümüzün mobil ödeme teknolojilerinin habercisi olduğunu kanıtlayan PayPal vardı. Ancak Bitcoin’in sahneye çıktığı 2000’lerin sonlarına kadar gerçek bir kripto para birimi ortaya çıkmadı.

Blockchain Teknolojisi
Bir kripto para biriminin blok zinciri, önceki tüm işlemleri ve etkinlikleri kaydeden ve saklayan, herhangi bir zamanda para biriminin tüm birimlerinin sahipliğini doğrulayan ana kamu defteridir. Bir kripto para biriminin bugüne kadarki tüm işlem geçmişinin kaydı olarak, bir blok zinciri, zaman içinde artan sınırlı sayıda işlem içeren sınırlı bir uzunluğa sahiptir. Blok zincirinin aynı kopyaları, kripto para biriminin yazılım ağının her düğümünde depolanır. Kripto para birimi işlemlerini sürekli olarak kaydeden ve doğrulayan, bilgisayar konusunda bilgili bireyler veya madenciler olarak bilinen birey grupları tarafından yürütülen merkezi olmayan sunucu çiftlikleri ağıda diyebiliriz. Bir kripto para birimi işlemi, genellikle dakikalar içinde gerçekleşen blok zincirine eklenene kadar teknik olarak tamamlanmaz. İşlem tamamlandıktan sonra, genellikle geri döndürülemez.
PayPal ve kredi kartları gibi geleneksel ödeme işlemcilerinden farklı olarak, çoğu kripto para biriminin yerleşik geri ödeme veya ters ibraz işlevleri yoktur, ancak bazı yeni kripto para birimleri ilkel geri ödeme özelliklerine sahiptir. İşlemin başlaması ile sonuçlanması arasındaki gecikme süresi boyunca, birimler her iki tarafça da kullanılamaz. Bunun yerine, tüm niyet ve amaçlar için bir tür güvenli bölgede tutulurlar. Böylece blok zinciri, aynı para biriminin çoğaltılmasına ve birden fazla alıcıya gönderilmesine izin vermek için çift harcamayı veya kripto para birimi kodunun manipülasyonunu önler.
Merkeziyetsizlik
Blok zinciri teknolojisinin doğasında, merkezi olmayan kontrol ilkesi vardır. Kripto para birimlerinin arzı ve değeri, merkez bankalarının veya diğer düzenleyici makamların bilinçli kararları değil, kullanıcılarının faaliyetleri ve yönetim kodlarında yerleşik son derece karmaşık protokoller tarafından kontrol edilir.
Özellikle, işlemleri kaydetmek için büyük miktarda bilgi işlem gücü kullanan, yeni oluşturulan kripto para birimlerini ve karşılığında diğer kullanıcılar tarafından ödenen işlem ücretlerini alan kripto para birimi kullanıcıları olan madencilerin faaliyetleri, para birimlerinin istikrarı ve sorunsuz işlevi için kritik öneme sahiptir.

Kişiye Özel Anahtarlar
Her kripto para sahibi, kimliğini doğrulayan ve birimleri değiştirmelerine izin veren özel bir anahtara sahiptir. Kullanıcılar, 78 haneye kadar tam sayılar olarak biçimlendirilmiş kendi özel anahtarlarını oluşturabilir veya bir tane oluşturmak için rastgele bir sayı üreteci kullanabilir. Bu, hırsızlığı ve yetkisiz kullanımı azaltan kritik bir güvenlik özelliği olsa da, aynı zamanda acımasızdır. Özel anahtarınızı kaybetmek, bir çöp yakma fırınına bir tomar nakit atmanın dijital varlık eşdeğeridir.
Başka bir özel anahtar oluşturup tekrar kripto para biriktirmeye başlayabilmenize rağmen, eski, kayıp anahtarınız tarafından korunan varlıkları geri alamazsınız. Bu nedenle, bilgili kripto para birimi kullanıcıları, özel anahtarlarını güvenle korurlar ve genellikle bunları güvenlik amacıyla İnternet’e bağlı olmasalar da, kağıt üzerinde veya başka bir fiziksel biçimde birden fazla dijital konumda saklarlar.
Kripto Para Cüzdanları
Kripto para kullanıcıları, birimlerinin sahibi olduklarını onaylayan benzersiz bilgiler içeren cüzdanlara sahiptir. Özel anahtarlar bir kripto para birimi işleminin gerçekliğini onaylarken, cüzdanlar kullanılmayan birimlerin çalınma riskini azaltır.
Kripto para borsaları tarafından kullanılan cüzdanlar, bilgisayar korsanlığına karşı biraz savunmasızdır. Cüzdanlar bulutta, dahili bir sabit sürücüde veya harici bir depolama aygıtında saklanabilir. Bir cüzdanın nasıl saklandığına bakılmaksızın, en az bir yedekleme şiddetle tavsiye edilir. Bir cüzdanı yedeklemenin, gerçek kripto para birimi/birimlerini çoğaltmadığını, yalnızca varlıklarının ve mevcut sahipliklerinin kaydının olduğunu unutmayın.

Sınırlı Arz
Madencilik periyodik olarak yeni kripto para birimleri üretse de, çoğu kripto para birimi sınırlı bir arza sahip olacak şekilde tasarlanmıştır. Genel olarak bu, madencilerin zaman geçtikçe yeni blok başına daha az yeni birim aldığı anlamına gelir. Sonunda, madenciler yalnızca çalışmaları için işlem ücreti alacaklar, ancak bu henüz pratikte gerçekleşmedi ve bir süre için olmayabilir. Kripto para birimlerinin sınırlı arzı, onları doğası gereği deflasyonist, merkez bankalarının teorik olarak sınırsız arz üretebileceği para birimlerinden daha çok (sınırlı arzı olan) altın ve diğer değerli metallere benzer hale getirir.
Son tahlilde;
Kripto para birimi, küresel finansı temelden daha iyiye doğru değiştirme gücüne sahip heyecan verici bir kavramdır. Ancak sağlam finansal ilkelere dayanmamasına rağmen, kripto para birimleri teknolojik ve pratik bir çalışma olmaya devam ediyor. Öngörülebilir bir gelecek için, ulus devletlerin para üretimi ve para politikası üzerindeki hakimiyeti daha güvenli görülmektedir. Bu arada, kripto para birimi kullanıcıları kavramın pratik sınırlamalarını her zaman göz önünde bulundurmalıdır.