Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, toplam 14 paketten oluşan Kredi Garanti Fonu destekli toplam 250 milyar liralık kredinin detaylarını açıkladı.
Emeklilikte yaşa takılanların (EYT) kıdem tazminatları, özel okullar, Yeni Evim Projesi kapsamında konut üretecekler, imalat sanayisi, ihracatçılar, kadın girişimciler gibi pek çok alanda işletmelere destek olmayı amaçlayan paketlerle ilgili bilgi veren Bakan Nebati, “Cumhurbaşkanımızın açıkladığı Türkiye Yüzyılı vizyonumuza ulaşmamızda kritik katkısı olacak ve toplam 14 farklı paketten oluşan 200 milyar liralık Hazine destekli kefalet karşılığı 250 milyar liralık kredi paketinin ülkemize ve milletimize hayırlı olmasını diliyorum” dedi.
Dolmabahçe Çalışma Ofisi’nde gerçekleşen toplantıda konuşan Bakan Nebati, ‘‘Bankaların içsel derecelendirme sistemine göre kefalet dağılımı gruplandırılacak. Firmaları finansal sağlamlıklarına, geçmiş borç ödeme davranışlarına ve teminat ihtiyaçlarına göre beş grup halinde sınıflandırıyoruz. Kredibilitesi çok yüksek olan birinci grup firmalar ile kredibilitesi çok düşük olan beşinci gruba kesinlikle kredi kullandırımı yapmıyoruz. Kara liste uygulaması ile kredilerin amacı dışında kullanımını engelleyeceğiz. İşletmelerin işletme giderleri, yatırım, ihracat ve istihdamına destek oluyoruz’’ dedi.
Bakan Nebati, söz konusu kredilerin kullandırımında hem kamu bankalarının hem de özel bankaların devrede olacağını söyledi.
4 TEMEL YAKLAŞIM
Yeni destek paketlerinde 4 temel yaklaşımı benimsediklerini anlatan Bakan Nebati, bunları şöyle sıraladı:
1- Teminat ihtiyacına bağlı olarak bankaların içsel derecelendirme sistemine göre kefalet dağılımının gruplandırılması.
2- Faturaya dayalı ve fatura kayıt sistemleri üzerinden kontrol edilen kefaletlendirme yaklaşımı.
3- Amaç dışı kullanımın engellenmesi için izleme listesi uygulaması.
4- İstihdam koruma taahhüdü.
3 GRUBA VERİLECEK
KGF desteği kapsamında firmaların, finansal sağlamlıklarına, geçmiş borç ödeme davranışlarına ve teminat ihtiyaçlarına göre beş grup halinde sınıflandırıldığını belirten Bakan Nebati, “Kredibilitesi çok yüksek olan, teminat sorunu yaşamayan birinci grup firmalar ile kredibilitesi çok düşük olan beşinci gruba ise kesinlikle kullandırım yapmıyoruz. Bu doğrultuda kefalet imkânımızın yüzde 60’ını üçüncü grup, yüzde 30’unu ikinci grup, yüzde 10’unu ise dördüncü grupta yer alan firmalara kullandırmayı planlıyoruz” dedi.
İŞLETME GİDERLERİ DESTEKLEME PAKETİ
Bakan Nebati, “35 milyar TL kefalet limitini haiz İşletme Giderleri Destek Paketi ile işletmelerimizin maaş ve kira ödemeleri başta olmak üzere tüm sabit giderlerine yönelik finansman desteği sağlıyoruz. Böylece, firmalarımızın faaliyetlerini sağlıklı bir şekilde sürdürmelerini hedefliyoruz’’ diye konuştu.
DÖVİZ KAZANDIRICI FAALİYETLERİ DESTEK İÇİN
Bakan Nebati, döviz kazandırıcı faaliyetleri destek paketi ile ilgili olarak, ‘‘Bu çerçevede, 35 milyar TL kefalet limitini haiz Döviz Kazandırıcı Faaliyetleri Destek Paketi ile ülkemizde bu alanda faaliyet gösteren başta KOBİ’lerimiz olmak üzere tüm firmalarımızı destekleyerek mevcut ihracatçı firma sayısını ve gerçekleştirilen ihracat hacimlerini artırarak cari açığın azaltılmasına katkı sunmayı amaçlıyoruz’’ ifadelerini kullandı.
YATIRIM PROJE FİNANSMAN DESTEK PAKETİ İLE GİRİŞİMCİLERE 20 MİLYAR LİRA DESTEK
Bakan Nebati, “Bugün de 20 milyar TL kefalet limitini haiz Yatırım – Proje Finansmanı Destek Paketi ile ülkemizde her alanda yatırımları destekleyerek sürdürülebilir üretimi arttırmayı planlıyoruz. Bu kapsamda Yatırım Teşvik Belgesi almış olan firmalarımıza daha yüksek tutarlarda kredi imkânı sağlayarak nitelikli yatırım alanlarını güçlendirmeye kararlıyız’’ dedi.
İMALAT SANAYİİ DESTEK PAKETİ
Bakan Nebati, “15 milyar TL kefalet limitini haiz İmalat Sanayii Destek Paketi ile ülkemiz imalat sanayiinde verimlilik, üretim, istihdam ve ihracat artışını sağlayarak imalat sanayii sektöründe yer alan yatırımları destekleyeceğiz” dedi.
EYT DESTEK PAKETİ
Bakan Nebati destek paketleri kapsamında, “25 milyar TL kefalet limitini haiz EYT Destek Paketi ile işverenlerimizin EYT sürecinde kıdem tazminatı yükünü hafifletmeyi amaçlıyoruz” diye konuştu.
BÖLGESEL ODAKLI KOBİ DESTEK PAKETİ
Bakan Nebati, “10 milyar TL kefalet limitini haiz Bölgesel Odaklı KOBİ Destek Paketi ile imalat sanayi öncelikli olmak üzere işletmelerin yatırım, istihdam ve ihracat odaklı projelerine destek sağlayarak, bulundukları bölgenin ekonomik kalkınmasına katkı veriyoruz. Ayrıca, işletmelerde yeşil dönüşüm ve kaynak verimliliğini güçlendirerek ve KOBİ’lerin işletme harcamalarına destek oluyoruz” dedi.
GİRİŞİMCİLERE VE KADINLARA DESTEK PAKETİ
Girişimcilere ve kadınların iş gücüne katılımına önem verdiklerine dikkat çeken Bakan Nebati, ‘‘4 milyar TL kefalet limitini haiz Kadın Girişimci Destek Paketi ile yeni bir işyeri açmak isteyen ya da bir iş fikrine dayalı olarak faaliyet gösteren gerçek kişi/tüzel kişi işletme sahibi kadın girişimcilerimizi ve kadın kooperatiflerimizi destekleyerek kadın girişimciliği ekosistemini güçlendirmekte kararlıyız. 4 milyar TL kefalet limitini de Girişimci Destek Paketi ile girişimcilik ekosistemini geliştirerek, genç ve tekno girişimcilerimizin finansmana erişimlerinin kolaylaştırılmasını sağlayarak yenilikçiliği ve yüksek teknoloji üretimini destekleyeceğiz’’ dedi
YEŞİL DÖNÜŞÜM VE ENERJİ VERİMLİLİĞİNE DESTEK
Bakan Nebati, “7 milyar TL kefalet limitini haiz Yeşil Dönüşüm ve Enerji Verimliliği Destek Paketi ile iklim değişikliğinin yol açacağı sorunların ülkemiz ekonomisi için getirdiği riskleri bertaraf edecek ve yeşil dönüşümü amaçlayan projeler için KOBİ ölçekli firmaları destekleyeceğiz” diye konuştu.
TEKNOLOJİ DESTEK PAKETİ
Bakan Nebati, teknoloji destek paketi ile ilgili olarak, “Cumhurbaşkanımız 1 milyon İstihdam Projesi Kamuoyu Bilgilendirme Programı kapsamında yaptığı konuşmada, 4 milyar TL kefalet limitini haiz Teknoloji Destek Paketini kamuoyu ile paylaşmıştı. Bu paket ile teknoloji alanında yazılım, blockzinciri, yapay zeka, akıllı şehir, giyilebilir teknolojiler, felaket kurtarma merkezleri ve bulut bilişim hizmetleri gibi belirli alanlarla sınırlı olmak üzere teknoloji firmalarımızı desteklemeyi öngörüyoruz” ifadelerini kullandı.
DİJİTAL DÖNÜŞÜM DESTEK PAKETİ
Bakan Nebati, “1 milyar TL kefalet limitini haiz Dijital Dönüşüm Destek Paketi ile KOBİ’lerin dijital dönüşüm süreçlerini tamamlamasını sağlamayı hedefliyoruz. İnternet altyapısı kurulumu ve kiralanması, donanım ve yazılım alımı/kiralanmasına ilişkin giderler, donanım desteği ve yazılım lisans giderlerine ilişkin harcamaları destekleyeceğiz” dedi.
EĞİTİM DESTEK PAKETİ
Eğitim destek paketi ile ilgili destekleri açıklayan Bakan Nebati, ‘”10 milyar TL kefalet limitini haiz Eğitim Destek Paketi ile personel giderlerini ödemekte güçlük çeken özel okullara finansman desteği sağlayarak faaliyetlerini sağlıklı bir şekilde sürdürmelerine destek olacağız’’ diye konuştu.
KONUT DESTEK
Bakan Nebati, “20 milyar TL kefalet limitini haiz Yeni Evim Programı İnşaat Destek Paketi ile orta gelir grubuna hitap eden konut arzının artırılabilmesi için konut üreticilerine uygun maliyetli finansman imkânı sağlayacağız. Paket kapsamında yararlanıcılar projelerini Yeni Evim Programı kapsamında yapmayı taahhüt edecek. Aynı zamanda, bankayla projenin tamamlanmasına yönelik Garantörlük Sözleşmesi imzalayacak. Müteahhitleri, bu şartları sağlamaları halinde destekleyeceğiz” şeklinde konuştu.
KONUT İNŞAATI İÇİN DESTEK
Bakan Nebati konut inşaatına destek paketiyle ilgili olarak da “10 milyar TL kefalet limitini haiz Konut İnşaatı Destek Paketi ile inşaat sektöründe arz/talep uyumsuzluğunu ortadan kaldırılması amacıyla tamamlanmamış projesi olan küçük ve orta ölçekli inşaat firmalarımızı destekleyeceğiz” diye konuştu.