Emtia fiyatlarında geçen yıl zirveler test edilirken şimdi düşüşe geçti. Özellikle doğalgaz, ham petrol ve Brent petroldeki düşüş sürerken dünyadaki fiyatlamalar da bu doğrultuda yapılıyor.
Enerji emtialarında sert düşüşler kaydedildi. Türkiye enerji ithalatına büyük bir kalem ayırdığı için enerji tarafındaki düşüşlerle dış ticaret açığının kapatılması fırsatı doğuruyor.
Brent petrolün varil fiyatı yüzde 40,5 düştü
Mart 2022’de 139 doları aşan Brent petrolün varil fiyatı, bu yılın şubat ayında gördüğü zirveye göre yüzde 40,5 düşerek 82,7 dolar seviyelerine geriledi.
10 doların üzerine çıkarak 14 yılın en yüksek seviyesini gören New York Ticaret Borsası’nda işlem gören doğalgaz da yüzde 78,9 azalışla 2 dolar seviyelerine indi.
İç piyasada rakamlar yükseliyor
Dünyada bu seyir sürerken iç piyasadaki rakamların yükselmeye devam ettiği görülüyor.
Bir yandan sanayi elektriğine indirim getirilmesi, doğalgazda zam yapılmaması, faturalara devletçe uygulanan süspansiyonlar gibi adımlar atılırken ve döviz yatay seyirdeyken bu avantajların fiyatlara yansımaması da kamuoyunun dile getirdiği bir soru.
Ürünlere zam gelince fiyat yükseliyor, indirim gelince de düşmüyor
Ürünlere zam yapılırken emtialara gelen zam gerekçe gösteriliyorken ve bu alanda dünyada bir gerileme yaşanırken, fiyatların düşmesinin bir indirime neden olmaması sorgulanıyor.
Kahramanmaraş depreminde 156 bin bina hasar aldı
Türkiye, 6 Şubat sabahı Kahramanmaraş merkezli iki yıkıcı deprem yaşadı. Bu depremden sonra 40 binin üzerinde insan hayatını kaybetti. 156 bin bina hasar aldı, yıkıldı, yıkılmak üzere ya da oturulmayacak halde.
Çimento ve demir fiyatları yüzde 8 arttı
Şu anda vatandaşların güvenli konut sorunu ve arayışı var. Özellikle böyle bir ortamda binaları oluşturan ana madde olan çimento ve demir fiyatlarının son iki haftada yüzde 8 arttığı görülüyor.
Hazır Beton Birliği, bu konuda “Enerji fiyatı artmadı, döviz yerinde sayıyor, zam için sebep yok.” açıklamasını yaptı. En yetkili, sektörün içindeki kurumların yaptıkları açıklamalarla sahadaki uygulamalar birbiri ile çelişiyor.
Çünkü şubat ayı başında 1.520 lira olan C20 hazır betonun metreküp fiyatı, 1.650 liraya yükseldi. C45 betonun fiyatı 1.620 liradan 1.740 liraya çıktı.
Hazır betonun ham maddesi çimento. Çimentonun 50 kilogramlık torba fiyatı 95 liradan 114 liraya yükseldi.
24 Ocak’ta Q10 tipi demirin tonu 16 bin 200 lirayken bugün 17 bin 600 lira. Q12-Q32 arası olarak nitelendirilen demirin fiyatı 15 bin 800 liradan 17 bin 100 liraya yükseldi.
Kira fiyatları durmadan artıyor
Kira fiyatları deprem öncesinde de yüksekti. Bu konuda kira artışını yüzde 25 ile sınırlayan kararlar alındı, denetimler artırıldı. Depremle birlikte artan barınma ihtiyacını fırsat bilenler kiraları nerede ise 3 katına çıkarttı. Öyle ki Şanlıurfa’nın Bilecik ilçesinde bile kiralara üst sınır olarak 4 bin lira belirlendi.
“Bugüne kadar böyle fırsatçılık görülmedi”
Kira artışlarına ilgili dernek, oda ve kurumlar “Bugüne kadar böyle fırsatçılık görülmedi” şeklinde tepkilerini dile getiren açıklamalar yapıyor