Tekrar camiye dönüştürüldükten sonra her Ramazan milyonlarca Müslüman’ın ziyaret ettiği Ayasaofya’da, Ramazan’a günler kala hummalı bir temizlik başladı.
24 Temmuz 2020’de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzaladığı kararla müze statüsünden tekrar camiye dönüştürülen Ayasofya, yine bir Ramazan öncesinde heyecanlı hazırlığa sahne oluyor.
60 yıllık bir hayalin gerçekleşmesinin ardından 2 Ramazan geçiren Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi yine milyonları ağırlayacak.
Bu kapsamda dünyanın sayılı eserlerinden biri olan ihtişamlı yapı temizliğe alındı.
İçi gül suyu ile yıkandı
Görevli ekiplerince yapılan temizlik çalışmasında, caminin içi gül suyuyla yıkandı. Ayrıca ekipler cami avlusu ve çevresini de sıcak suyla temizledi.
Ramazan öncesinde 20 kişiden oluşturulan ekiple yapılan çalışmada Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi’ndeki halıların temizlendi, ayakkabılıklar silindi.
Amaç hijyenli huzurlu bir Ramazan
Camiye dönüştürüldüğü günden itibaren ziyaretçi sayısı azalmayan Ayasofya’da Ramazan ayı diğer aylara göre daha yoğun geçiyor. Özellikle bu kutsal mekanda binlerce Müslüman’la birlikte teravih kılabilmek için insanlar birbiriyle yarışıyor.
Ekipler bu yoğunluk içinde ziyaretlerin hijyen kuralları çerçevesinde huzurlu bir şekilde gerçekleşmesi için çalışmalarına devam ediyor.
Tarihi gün 10 Temmuz
1453’te İstanbul’un fethine kadar 916 yıl kilise, 1453’ten 1934’te alınan kararla müze oluncaya dek cami olarak kullanılan, 86 yıl müze olarak hizmet veren Ayasofya 2020’nin temmuz ayında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından imzalanan karar ile yeniden ibadete açıldı.
2729 sayılı kararda, şu ifadeler yer aldı:
“İstanbul ili Fatih ilçesinde bulunan Ayasofya Camiinin müzeye çevrilmesi hakkındaki 24/11/1934 tarihli ve 2/1589 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı, Danıştay Onuncu Dairesi’nin 2/7/2020 tarihli ve E:2016/16015, K:2020/2595 sayılı Kararı ile iptal edildiğinden Ayasofya Camiinin yönetiminin 22/6/1965 tarihli ve 63 sayılı Diyanet İşleri Başkanlığı Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanunun 35’inci maddesi gereğince Diyanet İşleri Başkanlığına devredilerek ibadete açılmasına karar verilmiştir.”
24 Temmuz’da 350 bin kişi saf tuttu
Bu karar yıllardır Ayasofya gibi sembolik bir mekanın müze olarak kullanılmasını içine sindiremeyen milyonları sevince boğdu.
Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi tabelası asılan eşsiz yapı 24 Temmuz 2020 tarihinde 86 yıl aradan sonra tekrar ibadethaneye çevrildi.
Binlerce Müslüman’ın akın ettiği açılışta 350 binden fazla kişi saf tuttu.
Tekbirlerle salavatlarla bir araya gelen binlerce insan mutluluk gözyaşları döktü.
CHP karşı çıktı
Türkiye’yi sevince boğan bu gelişme hem içerde hem de dışarda rahatsızlıklara neden oldu.
Yurt içinde CHP ve etrafındaki muhalefet Ayasofya’nın camiye dönüştürülmesine karşı çıkarak müze statüsünün devam etmesi gerektiğine dikkat çekti.
Açılıştaki ilk namaza davet edilen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu teklifi geri çevirdi.
Yunanistan’dan yoğun tepki
İçerde olduğu kadar tepki dışarda da büyüktü. Başta Yunanistan olmak üzere uluslararası düzeyde Erdoğan ve Türkiye karşıtı açıklamalar art arda geldi.
Yunanistan, bu adıma karşı ülkedeki camilere ve tarihi osmanlı yapılarına karşı yeni asimilasyon faaliyetleri başlattı.
Yunanistan’ın dışında Fransa, Rusya, Ermenistan gibi birçok ülke; Papa ve diğer Hristiyan dini liderler art arda tepki açıklamaları yaptı.
İlk 1 yılda 3 milyon ziyaretçi
Tüm tepkilere rağmen 24 Temmuz’da görkemli bir törenle tekrar ibadete açılan Ayasofya kısa sürede ziyaretçi rekorları kırmaya başladı.
Türkiye’nin ve İslam aleminin birçok noktasından adeta bir hac görevine benzer ekilde milyonlar bu tarihi mekanı ziyarete koşarken ilk 1 yılda 3 milyon ziyaretçiye ulaşıldı.
Bu yıl 3’üncü kez Ramazan’da ibadethabe olarak hizmet verecek Ayasofya yine milyonları ağırlamaya hazırlanıyor.