Günümüzde birçok konut, iş yerleri ve benzeri ortamlarda çeşitli iklimlendirme cihazları kullanılmaktadır. Klima olarak da bilinen bu cihazlar yaz aylarında çalıştırılan alanı soğuturken kış aylarında ise çalıştırılan ortamı ısıtmaktadır. Klima cihazları yaz kış fark etmeksizin her mevsim kullanılmakla birlikte özellikle gece yatarken de sıklıkla çalıştırılmaktadır. Peki, gece uyurken klima kaç derece olmalı ve klima açık uyunur mu?
Klimalar yazın sıcağında kullanılan ortama soğuk üfleyerek sıcaklık derecesini düşürürken soğuk havalarda kullanılan ortama üfleyerek sıcaklık derecesini artırmaktadır. Her mevsim kullanılabilen bu cihazların kendine has önemli özellikleri vardır. Klima gece gündüz demeden kullanılan bir iklimlendirme cihazıdır. Bazı kişiler klimaları gece yatarken de açık bırakmaktadır. Ancak klima şartları doğru ayarlanmadığında bu durum birtakım sağlık sorunlarının ortaya çıkmasına neden olabilmektedir.
Gece uyurken klima kaç derece olmalı?
Klima kullanılan ortama hava duruma göre bazen sıcak hava verirken bazen de soğuk hava vermektedir. Yaşam alanlarında daha konforlu bir hayat sürdürülmesinde büyük bir rol oynayan bu cihazları doğru kullanmak da son derece önemlidir. Özellikle gece yatarken klima açık bir şekilde uyunduğunda bazı kritik noktalara dikkat edilmesinde fayda vardır.
Klima açık uyunurken klima ayarı yanlış bir şekilde yapıldığında bu durum kişilerin hastalanmasına ve ciddi sağlık problemlerinin görülmesine yol açabilmektedir. Bu yüzden uyku esnasında uyunan alandaki sıcaklık derecesinin ideal olmasına dikkat edilmelidir. Bu sıcaklık mevsimlere göre farklılık göstermekle birlikte genellikle 16 ile 19 derece arasında olmalıdır. Bazı kaynaklarda belirtilen ideal sıcaklık seviyesi bu dereceler olsa da bu dereceler bireyden bireye değişiklik gösterebilmektedir.
Klima açık uyunur mu?
Yaz döneminde özellikle ev ortamlarındaki nem oranı daha yüksek hissedilmekte ve bu durum sıcaklığın artmasına da sebebiyet vermektedir. Yaz aylarında insanlar yaygın olarak klimaların soğutma özelliğinden faydalanmaktadır. Kış zamanı ise ısıtma özelliği aktif edilmektedir. Klima açık uyuyan insan sayısı da epey fazla olmaktadır. Bu bağlamda klimayla uyumak zararlı mı konusu gündeme gelebilmektedir. Klima açık bir şekilde uyumak bazı durumlarda insanların hasta olmasına neden olabilir. Klima açıkken uyuyan kişilerin dikkat etmesi gereken bazı önemli noktalar vardır. Bu noktalar genel olarak şu şekildedir:
- Klima açıkken uyunacaksa doğru sıcaklık derecesinin ayarlanması gerekir.
- Nem oranının ideal seviyelerde olmasına dikkat edilmesi önemlidir.
- Klima çalışırken doğrudan kişinin üzerine gelmemesi gerekmektedir. Bu yüzden uyunulan yerin klimaya çok yakın olmamasına dikkat edilmelidir.
- Klimaların belirli dönemlerde bakımı yapılması, verimli çalışması adına önemlidir.
- Uyurken klimanın sessiz çalışmasına dikkat edilmelidir.
Yazın uyurken klima kaç derece olmalı?
İklimlendirme cihazlarını kullanırken sıcaklık derecesini doğru bir şekilde ayarlamak son derece önemli bir konu olarak karşımıza çıkmaktadır. Yaz aylarında klimaların soğutucu etki yaratan modları kullanılmaktadır. Yaz döneminde dışarıdaki sıcaklık ve nem oranı oldukça yükselmektedir. Bu durum iç ortamda daha fazla hissedilmektedir.
Yaz aylarında gece uyurken klima sıcaklık derecesinin ideal olarak tabir edilen derecelerde ayarlanmasına dikkat edilmelidir. Klimalar genellikle dışarıdaki sıcaklık derecesi baz alınarak ayarlanmaktadır. Yaz döneminde dışarıdaki sıcaklık derecesi kaçsa o dereceden 7-8 derece düşüğü tercih edilmektedir.
Kışın uyurken klima kaç derece olmalı?
Klimalar yaz aylarında kullanıldığı kadar kış dönemlerinde de kullanılmaktadır. Kış aylarında dışarısı çok soğuk olduğunda ev ortamı veya iş yeri gibi kapalı alanlardaki sıcaklık derecesi de önemli ölçüde düşmektedir. Kış aylarında klima kumandası üzerinde yer alan ısıtma modu özelliği kullanılmaktadır. Kışın gece yatarken klima açık bir şekilde uyunacaksa ideal sıcaklık derecesinin 20 ile 23 derece arasında olması tavsiye edilmektedir. İdeal sıcaklık derecesinin çok düşük ya da çok yüksek olmamasına dikkat edilmesi, sağlık açısından büyük önem arz etmektedir.